Krščansko bratstvo bolnikov in invalidov

Mednarodno Bratstvo

Svetovno srečanje Bratstva v Sloveniji

Včerajšnji dan, 21. julij 2014, je bil dan uradnega začetka VI. Svetovnega srečanja Krščanskega bratstva bolnikov in invalidov, ki poteka v Sloveniji v domu sveti Jožef v Celju. Bil je dan prihodov večine od 56-ih udeležencev iz šestindvajsetih držav iz štirih kontinentov našega sveta. Prepletanje različnih jezikov in začetno spoznavanje je prineslo vsem udeležencem veselo pričakovanje na današnji dan, ko smo v dopoldnevu slovesno odprli Svetovno srečanje Bratstva.

Preberi več

 

Prvi koraki Bratstva

Bratstvo je nastalo spontano zaradi potreb življenja in sicer leta 1942 v Verdunu v Franciji. V eni od verdunskih župnij je kot duhovnik deloval oče Henri François, ki je bil sam dolga leta težko bolan in je zato rad in pogosto obiskoval bolnike v svoji župniji. V vojnih razmerah je moral sprejeti še dodatno delo – postal je bolniški kurat. Zato je naprosil nekatere bolnike in invalide, naj ga nadomestijo pri obiskih bolnikov po domovih. Radi so to storili in se vsak mesec tudi zbirali pri njem, da bi se pogovorili o obiskih, naredili načrte za nove obiske in seveda skupaj molili. Tako je nastala prva skupina bolnikov in invalidov, nato so sledile še druge. Ob koncu vojne, junija 1945, so imeli duhovne vaje in nadeli so si ime Katoliško Bratstvo bolnikov in invalidov. Bratstvo se je širilo in prihajalo v stik tudi z nekatoličani, zato se je l.1974 preimenovalo v Krščansko Bratstvo bolnikov in invalidov in je izrazito ekumensko odprto, v svoje vrste sprejema člane ne glede na versko pripadnost. Bratstvo vodi kdo od bolnikov ali invalidov, ki se imenuje "Le responsable – odgovorni". V vsaki deželi Bratstvo vodi narodni odgovorni z ekipo odgovornih, duhovnim pomočnikom in ob pomoči sodelavcev ter dobrotnikov.

 

Danes Bratstvo živi

Zgled, kako lahko bolniki in invalidi sami naredijo veliko drug za drugega, zbuja željo po posnemanju. V letu 2014 tako Bratstvo živi v 50 državah sveta na štirih kontinentih: v Afriki, Aziji, Evropi in Latinski Ameriki.

 

Svetovno srečanje Bratstva

Vsaka 4 leta poteka Svetovno srečanje Bratstva, ko se zberejo delegati, bolniki, invalidi in njihovi spremljevalci, odgovorni za delovanje Bratstva po svetu. Letošnje VI. Svetovno srečanje Bratstva bo potekalo od 21. do 28. julija 2014 v Sloveniji v Celju (Dom sv. Jožef, Plečnikova 29). Tega pomembnega dogodka se bo udeležilo 60 predstavnikov Bratstva iz štirih kontinentov, kjer Bratstvo živi.

 

Na tem mednarodnem srečanju bomo osvetlili in ocenili minulo delo, ki je bilo opravljeno v mnogih državah sveta. Napravili bomo tudi načrt za vse naše dejavnosti za naslednja štiri leta. Geslo našega srečanja bo: “Še bomo gradili v občestvu”.

html templates