Krščansko bratstvo bolnikov in invalidov

Mednarodno Bratstvo

Svetovno srečanje Bratstva v Sloveniji

Zapis: nedelja, 27. julij 2014

 

Z današnjim dnem se v Celju končuje Svetovno srečanje Bratstva. Zadnja dva dneva sta bila, tako kot vsi prejšnji, polna dogajanja. V včerajšnjem dopoldnevu so se udeleženci Bratstva spominjali svojih začetkov in ustanovitelja Henrya Françoiza. Popoldan so se predstavile tri države kandidatke za polnopravno članstvo: Nikaragva, Poljska in Romunija. Z volitvami so bile vse potrjene kot nove članice Svetovnega Bratstva. Včeraj zvečer smo imeli slovenski večer, ki so ga z glasbo in plesom obogatili Miha Dovžan in Jožica Kališnik, ansambel Robija Zupana ter folklorni skupini iz Kamnika in Bogojine.

 

V današnjem dopoldnevu so se predstavili kandidati za novo vodstvo Svetovnega Bratstva. Spregovorili so o svojem življenju, dosedanjem delu in pogledu na Bratstvo. Clauda Padilla ter Miguel Angel Arrasate Fortuny iz Paname ter Maria del Carmen Mazariegos Ola iz Gvatemale so s podporo večine glasov sprejeli vodenje Svetovnega Bratstva v prihodnjem štiriletnem obdobju. Po izvolitvi so sledila priporočila novoizvoljenim.

 

V popoldanskem delu so udeleženci srečanja pregledovali statut Svetovnega Bratstva ter sprejeli nekatere spremembe le tega. Vse opravljeno delo naj bi služilo kot pomoč pri služenju Bratstva vsem članom ter tistim, s katerimi prihajajo v stik. Slovesen zaključek srečanja je bil danes ob 18h s sveto mašo v cerkvi sv. Jožefa v Celju, ki jo je ob somaševanju duhovnih asistentov Bratstva iz vsega sveta daroval dosedanji asistent Svetovnega Bratstva Albert Arrufat Prades. Poudaril je, kako pomembno je, da smo sol zemlje in luč sveta. Ob koncu maše so vsi zbrani s pesmijo in molitvijo blagoslovili novoizvoljeno vodstvo Svetovnega Bratstva. Izročena jim je bila tudi zastava Bratstva, ki jo bodo ponesli domov in potem s seboj na poti, ko bodo po svetu poživljali in spremljali življenje Bratstva.

 

Ob zaključku Svetovnega srečanja Bratstva lahko rečemo, da je bil to velik dogodek za Slovenijo in majhen dogodek za svet. A verjamemo, da bodo semena, posejana na tem srečanju, vzklila in dajala sadov mnogim bratom in sestram po vsem svetu.

 

Zapis: petek, 25. julij 2014

 

Na petkovem urniku je bil dan, ki so si ga udeleženci Svetovnega srečanja Bratstva po napornih delovnih dneh zaslužili. Po zajtrku je zunaj že čakal avtobus ter dva kombija. Počasi so se vsi sedeži napolnili, vozički pritrdili in celotna ekipa je bila pripravljena na odhod. Urnik dneva: najprej sveta maša v slovenskem narodnem svetišču na Brezjah in nato piknik v Domu Bratstva na Zaplani.

 

Sveto mašo v svetišču Marije Pomagaj je ob somaševanju osmih duhovnikov vodil lazarist Leopold Valant, ki je duhovni asistent Evropskega Bratstva. V pridigi je poudaril, da so člani Bratstva kot školjka, v kateri se iz bolečine rodi biser. So pa tudi luč, ki sveti drugim in jo je težko ponovno prižgati, če se ugasne. Doživetje mednarodnega občestva pri sveti maši je bilo posebno tako za udeležence Svetovnega srečanja kot za nekatere člane Bratstva iz Slovenije in druge, ki so bili pri sveti maši. Različni jeziki, različni načini molitve, … a isti Duh, ki vse povezuje in vodi. Ob koncu maše so se zbrani posvetili tudi Mariji.

 

Po malici iz popotne torbe in lovljenju ujetih trenutkov v fotografske objektive se je zbrana druščina odpeljala drugemu cilju naproti. Kljub zastojem na cesti in precejšnji zamudi, jih je v Domu Bratstva na Zaplani čakal topel sprejem in vesela dobrodošlica. Sledil je skupen obrok z dobrotami iz žara, pa gibanico, potico,… Večina si je nato ogledala Dom Bratstva z njegovo okolico, vmes pa je zadišalo po kavi in vsi so se spet zbrali na dvorišču za Domom. Takrat pa bi lahko rekli, se je šele začelo. Harmonika, dve kitari, pesmi, ples,… Živahno popoldne se je prevešalo v večer, ko je prišel čas za odhod. Pomenljive besede zahvale je izrekel Indijski duhovnik Girish Santiago, ki je dejal, da je čutiti, da Dom Bratstva ni zgrajen le iz skal in cementa, pač pa je tisto, kar ga dela res trdnega, predvsem ljubezen.

 

Udeleženci Svetovnega srečanja Bratstva so se v Celje v Dom sv. Jožef vračali polni bogatih vtisov petkovega dne. Okrepljeni v bratski povezanosti in prijateljstvu so odšli k počitku.

 

Zapis: četrtek, 24. julij 2014

 

Današnji dan je bil predvsem delovno obarvan. V dopoldnevu smo govorili o Konvenciji združenih narodov z ozirom na bolnike in invalide. Seznanili smo se s sklepi na to temo, ki smo jo obravnavali leta 2010 na Svetovnem srečanju Bratstva na Portugalskem. Predstavniki kontinentov so poročali, kaj se je na tem področju naredilo v obdobju od leta 2010 do leta 2014.

 

Naj izpostavimo en primer. In sicer primer Afrike, kjer so razmere najbolj kritične. V večini Afriških držav namreč še niso ratificirali konvencije o človekovih pravicah, med katerimi so tudi pravice invalidov. Trajno bolne in invalidne osebe še vedno težko dostopajo do javnega šolstva, do socialnih služb in zdravstvene oskrbe. V nekaterih državah je Bratstvo vodilna organizacija, ki daje pobudo, da se je o teh vprašanjih začelo razpravljati na parlamentarni ravni.

 

Druga pomembnejša tematika dneva je bila solidarnost – bratska delitev dobrin in vrednot. Najprej smo razmišljali o različnih pomenih solidarnosti. Varnost, sodelovanje, delo v dobro drugih, prepoznavati probleme drugih itn. Še posebej je pomemben vidik solidarnosti, ki ga predstavljajo svetniki. Vsi imamo razlog za delovanje v solidarnosti, ker imamo vsi istega stvarnika in smo vsi med seboj bratje in sestre O solidarnosti je spregovoril že ustanovitelj Bratstva Henry Francois. Za razmišljanje smo vzeli njegove tri vidike: 1. Bratstvo nagovarja vse ljudi, brez razlike. 2. Ljubezen je dejavna. 3. Bratstvo vidi bogastvo v drugih ljudeh in spoštuje njihovo svobodo.

 

Na koncu smo se po jezikovnih skupinah pogovarjali o lastnih izkušnjah in našteli nekaj konkretnih predlogov, kaj lahko naredimo za večjo solidarnost v medsebojnih odnosih. Dan je bil poln medsebojnih podeljevanj in spodbud. Bratstvo si prizadeva odgovarjati izzivom časa in okolja, v katerem deluje.

 

Zapis: sreda, 23. julij 2014

 

Tretji dan Svetovnega srečanja Bratstva. Pestrost jezikov, kultur, barvnih odtenkov,… se vidi prav povsod. Udeležencem daje premnoge priložnosti za izmenjave, včasih z besedami, drugič le z gestami in nasmehi, kadar besed ne razumemo.

 

In od kod vse so udeleženci Svetovnega srečanja? Dežele Afrike zastopajo člani iz Burundija, Ruande, Toga in Konga. Iz Azije so na srečanju prisotni udeleženci iz Indije in Tajvana. Srednjo in Južno Ameriko zastopajo člani Bratstva iz Brazilije, Mehike, Peruja, Argentine, Čila, Paragvaja, Paname, Gvatemale in Hondurasa. Evropa je zastopana s člani Bratstva iz Portugalske, Francije, Španije, Madžarske, Romunije, Švice, Nemčije, Avstrije in Poljske, ki bo zaprosila za polnopravno članstvo v Svetovnem Bratstvu. Seveda je, poleg z devetčlansko ekipo vodstva in podporne ekipe, tudi Slovenija.

 

Današnje sredino jutro se je v Celju na Svetovnem srečanju Bratstva za nekatere člane začelo s sveto mašo, ki jo je vodil jezuitski duhovnik iz Indije, Girish Santiago. Po zajtrku se je ekipa zbrala pri delu. Včerajšnjim predstavitvam so danes sledila poročila Bratstva Afriške celine, Amerike, Azije ter Evrope. Svoje poročilo so podali tudi člani Interkontinentalne ekipe, ki zaključuje svoj štiriletni mandat in je predstavila premnoge dejavnosti, s katerimi so poživljali življenje in delovanje Bratstva po svetu. Sledilo je ovrednotenje poročil, sklepi in oblikovanje načrtov za prihodnost.

 

Delovno vzdušje in sodelovanje potrjuje, da so ti dnevi za vse velikega pomena. Ob premnogih rečeh, ki jih lahko vidimo in slišimo, smo med udeleženci tudi priča zgledu dveh deklet iz Mehike, ki sta ves čas skupaj – Ana Fernanda na vozičku ima pomočnico Victorio, ki je slepa. Zato jo prva z vozičkom usmerja, druga pa voziček pelje, in tako skupaj prideta, kamor želita. Tudi to je življenje Bratstva – je pričevanje za svet, v katerem živimo. O vsem zapisanem govorijo tudi fotoutrinki.

 

Sredin večer je bil nekaj posebnega. Na programu je bil festival narodov. Pričetek festivala je obarvala slovenska glasba s harmonikarjem v lepi bogati gorenjski noši. Pridružila se mu je tudi slovenska dama z narodno nošo, ki je izžarevala mestno gracioznost. Dodali smo še kitaro in slovensko pesem in večer je bil že na začetku poln veselja in dobre volje.

 

V večeru smo drug drugemu podarili darilca iz svojih držav, kultur, življenja,... Slovenci smo pripravili lesen krožnik z datumom in napisom Svetovno srečanje Bratstva. Na njem so bili klekljani prtički, ki so jih izdelovale članice Bratstva. Na njem pa še slovenski med.

 

Tudi večina udeležencev je s seboj v svojih potovalkah pripeljala vsaj kak kos narodne noše države, iz katere prihajajo ter preprost spominek. Tako smo v večeru spoznavali našo medkulturnost in se bogatili med seboj. Delovna konferenca je s tem večerom poglobila naše medosebne odnose, tako da smo si ob koncu večera segali v roke, se objemali in se medsebojno obdarovali. Skupaj smo tudi zaplesali: slepi, slabovidni, na vozičkih,… vsi so se razveselili povabila na ples!

 

Zapis: torek, 22. julij 2014

 

Včerajšnji dan, 21. julij 2014, je bil dan uradnega začetka VI. Svetovnega srečanja Krščanskega bratstva bolnikov in invalidov, ki poteka v Sloveniji v domu sveti Jožef v Celju. Bil je dan prihodov večine od 56-ih udeležencev iz šestindvajsetih držav iz štirih kontinentov našega sveta. Prepletanje različnih jezikov in začetno spoznavanje je prineslo vsem udeležencem veselo pričakovanje na današnji dan, ko smo v dopoldnevu slovesno odprli Svetovno srečanje Bratstva.

 

Slovesnost smo začeli s sveto mašo v cerkvi sv. Jožefa v Celju, ki jo je skupaj s petnajstimi duhovniki daroval celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek. V svojem nagovoru je ovrednotil pomembnost srečanja ter mesto bolnikov in invalidov v Cerkvi in svetu. Med drugim se je bolnikom in invalidom v imenu Cerkve zahvalil in prosil, da bi vsi, okrepljeni po tem srečanju, bili nosilci veselega sporočila po svetu, da smo učenci Jezusa Kristusa in skrivnosti njegovega križa in vstajenja.

 

Po sveti maši je sledilo slovesno odprtje Svetovnega srečanja, ki je potekalo v Kardinalovi dvorani v Domu sv. Jožef. Uvodni pozdrav je imel voditelj Bratstva v Sloveniji, Tone Planinšek. Ob pozdravu vsem zbranim je izrekel tudi pomenljivo misel: »Ne le v zdravju, tudi v bolezni smo soodgovorni za svoje življenje, zato nam je Bratstvo dano kot darilo, za učenje v trpljenju, kako uporabiti svoje zmožnosti in talente, za duhovno rast. V tem duhu je tudi geslo oziroma vodilo našega letošnjega bratskega srečanja: Še bomo gradili v občestvu.«

 

Za njim je zbrane pozdravila mednarodna predstavnica Bratstva Maria Dolores Varea Andres. Njen španski temperament in širok nasmeh sta govorila o veselju trenutka. Prebrala je besede dosedanje voditeljice svetovnega Bratstva Dolors Vazkuez Aznar, ki je vsa v darovanju za bolnike in invalide po svetu v začetku letošnjega leta odšla v večnost.

 

Sledila sta nagovora podžupanje mestne občine Celje, magistre Darje Turk, ki je izrazila ponos in veselje, da se ta dogodek odvija v knežjem mestu Celju in poslanke NSI Ljudmile Novak, ki je med drugim s ponosom povedala, da se je dolga leta prav ob invalidih in bolnikih učila, kako ima vsak človek svoje poslanstvo na tem svetu.

 

Veseli smo bili tudi mnogih drugih gostov: z nami so bili Vlado Bizant in Roman Travar, nekdanja duhovna asistenta Bratstva v Sloveniji ter zdajšnji asistent Borut Pohar. Dogodka so se udeležili predstavniki različnih redov na Slovenskem, predstavniki invalidskih organizacij ter nekateri naši člani Bratstva, sodelavci in dobrotniki.

 

Svetovno srečanje je slovesno odprl škof Stanislav Lipovšek. Program je povezoval Jure Sešek, z glasbo pa sta obogatila slovesne trenutke baritonist Primož Krt in pianist Ivo Umek. Sledila je še zahvala in vabilo na zdravico z vinom, kjer smo skupaj nazdravili drug drugemu in prihajajočim dnem, ki so za člane Bratstva v Sloveniji in po svetu velikega pomena. Verjamemo, da bodo, sadov tega dela, deležni mnogi bolniki in invalidi po vsem svetu, preko njih in z njihovim pričevanjem pa tudi vsi drugi.

 

Slovesnost in praznovanje pa sta le začetek. Že popoldan se je vsa ekipa zbrala pri delu. Predstavili so celoten program srečanja vsem zbranim. Nato so predstavili sklepe in priporočila predhodnega Svetovnega srečanja Bratstva v letu 2010. Vsem udeležencem so se tudi že predstavili kandidati za novo interkontinentalno vodstveno ekipo. Sledilo je delo po skupinah – srečale so se kontinentalne ekipe Bratstva iz Afrike, Azije, Amerike in Evrope. Pred večerjo smo predstavili še poročilo Bratstva Slovenije – spregovorili smo o našem delu in življenju. Dan je bil poln in bogat. O vsem zapisanem govorijo tudi fotoutrinki.

 

html templates